• Ontdek de smaak van cacao thee
  • Gratis bezorging in Rotterdam*
  • Gratis verzending vanaf €25

De voordelen van cacao thee op een rijtje

Al duizenden jaren geleden werd cacao thee gezien als een drankje met veel gezonde voedingsstoffen en werd zelf als medicijn tegen verschillende kwaaltjes gebruikt. Niet gek dat het letterlijk 'voedsel van de goden' werd genoemd! Cacao thee heeft veel overeenkomstige voordelen met pure cacao, doordat de cacao boon voedingsstoffen afgeeft aan de schil tijdens het fermentatieproces. Hieronder noemen we een aantal van deze voordelen.

 

Rijpe cacao vruchten aan een boom

1. Goede voedingsstoffen

In onze cacao thee zitten belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine A, B1, B2 en D en mineralen, zoals zink, magnesium, calcium en ijzer. Daarnaast bevat de schil een lager vetgehalte dan de cacao boon zelf [1].

2. Vol antioxidanten

Daarnaast zit de thee ook bomvol antioxidanten, wel 6x meer dan in groene thee! Tijdens het fermentatieproces en het roosteren van de bonen worden flavonoïden afgegeven aan de schil, wat krachtige antioxidanten zijn [2]. Antioxidanten vangen vrije radicalen weg, wat agressieve stoffen zijn die schade kunnen veroorzaken aan weefsels en cellen.

3. Suiker vrij en laag in calorieën

Cacao thee is suiker vrij en bevat nauwelijks calorieën, terwijl je wel de zoete smaak van chocola proeft! Ook bevat onze thee geen toevoegingen, conserveermiddelen of kunstmatige smaakstoffen.

4. Goede vervanger van koffie

Cacao thee kan een goede vervanger voor koffie zijn. Ondanks dat er nauwelijks cafeïne in de thee zit, kan je er wel beter door concentreren. Je hebt dus ook geen nadelen die cafeïne met zich mee kan brengen en is niet verslavend, wat bij koffie wel het geval kan zijn.

5. Langdurige energieboost

Geen cafeïne maar theobromine! Theobromine is van nature te vinden in cacao planten en theebladeren en zorgt voor de bittere smaak van cacao. De stofjes cafeïne en theobromine lijken erg op elkaar, maar hebben een ander effect. Waar cafeïne kan zorgen voor een onrustig gevoel, heeft theobromine een langzamer effect, waardoor je een langdurige energieboost krijgt. Studies hebben aangetoond dat net zoals bij de antioxidanten, ongeveer 40% van het theobrominegehalte migreert tijdens het fermentatieproces van de cacaoboon naar de schil [1].

6. Mood booster

Naast een energieboost krijgt ook je humeur een boost van cacao thee! De cacaoschillen bevatten kleine hoeveelheden van de neurotransmitter anandamide en verschillende stofjes die de afbraak van anandamide tegengaan. Deze combi zorgt indirect voor een langdurig rustig maar opgewekt gevoel.

7. Verlaagt de bloeddruk

Cacao thee helpt je bloeddruk te verlagen. Door het stofje theobromine worden de bloedvaten wijder, waardoor de bloeddruk dus lager wordt. 

8. Minder verspilling

Bij de productie van chocolade blijft er erg veel 'afval' over, bestaande uit de schil van de cacao vrucht, cacao pulp en uiteraard cacaoschillen, wat bij elkaar 90% van het gewicht van de cacao vrucht is! De totale omvang van dit afval wordt geschat op 700.000 ton per jaar. Maar 10% van de vrucht wordt uiteindelijk gebruikt voor commerciële doeleinden. De cacaoschillen vormen zo'n 12%-20% van de cacaoboon en zijn dus een groot onderdeel van het afval dat overblijft en vaak gewoon wordt weggegooid [3]. Super zonde, als je bedenkt wat voor gezonde voordelen de cacaoschillen hebben en hoe lekker ze zijn in een kopje thee. Met elk kopje draag jij dus bij aan de vermindering van voedselverspilling!

 

[1] Bonvehi, S.J. and Jorda, R.E., (1998). Constitutions of Cacao Husks, Z. Naturforsch. 53c, 785-792.

[2] Balentić, J.P., Ačkar, Đ., Jokić, S., Jozinović, A., Babić, J., Miličević, B., Šubarić, D., & Pavlović, N. (2018). Cocoa Shell: A By-Product with Great Potential for Wide Application. Molecules, 23(6), 1404.

[3] Barišić, V., Jozinović, A., Flanjak, I., Šubarić, D., Babić, J., Miličević, B., Doko, K.,and Ačkar, D. (2020) Difficulties with Use of Cocoa Bean Shell in Food Production and High Voltage Electrical Discharge as a Possible Solutions. Sustainability Review. 12, 2-11.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.