• Ontdek de smaak van cacao thee
  • Gratis bezorging in Rotterdam*
  • Gratis verzending vanaf €25

Cravings: Waarom heb je zoveel zin in chocolade?

Veel mensen zullen ze zich wel in de titel herkennen. Een plotselinge enorme trek in chocolade. Voor sommigen is dat wanneer ze vermoeid zijn, voor vrouwen vaak tijdens de ongesteldheid en voor anderen is het een dagelijks terugkerend 'probleem'. Maar waar komt die craving nou precies vandaan en waarom specifiek chocolade? En zijn er ook dingen die je kunt doen om de craving te weerstaan?

Kind die heel veel zin heeft in chocolade, met chocolademond

Koolhydraten

Als er iets een snelle manier is voor je lichaam om je bloedsuikerspiegel even lekker omhoog te laten schieten is het wel chocolade. Het zit vol met vetten en suikers. Ons reptielenbrein is nog niet gewend aan een samenleving vol overvloed, dus iedere kans om koolhydraten aan te vullen zal het willen pakken om verzadigd te blijven. Zeker wanneer je stress ervaart of je minder goed voelt, zal je hoofd het lichaam proberen aan te sterken. De koolhydraten geven je op de korte termijn een beloning in de vorm van dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Omdat deze beloning van korte duur is, wil je niet lang er na nog wel een stukje chocola...

Voedingstoffen

Vergelijkbaar met het bovenstaande is je lichaam niet alleen op zoek naar energiebronnen, maar ook naar voedingstoffen als vitamines en mineralen om je lichaam te onderhouden. Cacao zit van nature vol veel vitamines en mineralen als Vitamines A & B, Natrium, Kalium en Magnesium. Veel van deze mineralen helpen je lichaam om gezond te blijven of om sneller te herstellen. Dat kan er voor zorgen dat je lichaam soms extra zin krijgt in producten die dit bevatten. Let wel: We hebben het hier over cacao, cacao verwerkt in chocolade en dan voornamelijk producten met lage percentages bestanddelen van cacao, bevatten minder van deze voedingsstoffen.

Gelukshormonen

Pure chocolade bestaat voor het grootste gedeelte uit cacao en cacao bevat veel phenylalanine. Een moeilijke naam voor een stofje dat je simpelweg blij maakt. Phenylalanine wordt namelijk in je lichaam omgezet in dopamine, samen met de suiker zorgt deze stof er voor dat je dat geluksgevoel ervaart.

Gewoontes en cultuur 

Naast de effecten van de bovenstaande fysieke verklaringen, lijken de cravings ook te worden verklaard door mentale gewoontes en zelfs cultuur. Waar chocolade cravings bijvoorbeeld in de westerse cultuur wordt gelinkt aan ongesteldheid, bleek uit een onderzoek dat vrouwen in landen waar dit niet zo is, vrouwen deze cravings veel minder hebben. Dit is één voorbeeld van hoe gewoontes je drang naar iets beïnvloeden. Het linken van situaties aan gedrag, zoals een warme kop chocolademelk op een koude dag of een reep chocolade wanneer je je verdrietig voelt, zorgt er voor dat je in die situaties automatisch een drang naar chocolade ontwikkeld. 

Het is gewoon bizar lekker

Chocolade is natuurlijk ook gewoon een godsgeschenk, weinig mensen die er niet van houden. De combinatie van het romige, zoete, bittere en ook fruitige karakter activeert alle sensoren op je tong. 

Veel cravings, maar minder willen snoepen?

Er is niks mis met het genieten van chocolade, in onze andere blog geven we aan dat pure chocolade zelfs gezond kan zijn. Maar zoals bekend, teveel is nooit goed. Daarom enkele tips:

Als je je niet goed voelt, weet je stiekem dat chocolade ook niet gaat helpen. Bedenk welke andere dingen je ook beter kunnen laten voelen: spreek af met een vriend, ga een rondje wandelen of sporten, houd je bezig met je hobby. Probeer je gewoontes te doorbreken, of sterker nog, om te zetten naar een positieve gewoonte. 

Als je chocolade eet, probeer dan altijd te gaan voor een pure variant (mits je hier van houdt natuurlijk). Koop niet een familiereep, maar kies voor een kleine in de supermarkt, wat je niet hebt kan je ook niet opeten. Je kan ook kiezen voor producten met meer voedingswaarde, waar chocolade doorheen zit, zoals een muesli-reep. 

Als laatste hebben we hier nog wat tips voor gezondere chocoladeproducten. In dat lijstje ontbreekt natuurlijk onze cacao thee niet, daarmee kan je verantwoord genieten van de heerlijke geur en smaak van chocolade. 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.