• Ontdek de smaak van cacao thee
  • Gratis bezorging in Rotterdam*
  • Gratis verzending vanaf €25

Verspilling in de cacao-industrie

Voedselverspilling en specifiek verspilling van de restproducten van de cacaovrucht zorgen voor enorm veel afval. Zonde, want dit afval kan enorm waardevol zijn! In dit artikel lees je hoe Macaw Infusions van een restproduct iets waardevols maakt en welke andere producten er gemaakt kunnen worden met dit 'afval'.

Bij de productie van chocolade blijft er erg veel 'afval' over, bestaande uit de schil van de cacao vrucht, cacao pulp en uiteraard cacaoschillen, wat bij elkaar 90% van het gewicht van de cacao vrucht is! De totale omvang van dit afval wordt door de Internationale Cacao Organisatie (ICCO) geschat op 700.000 ton per jaar. Maar 10% van de vrucht wordt uiteindelijk gebruikt voor commerciële doeleinden. De cacaoschillen vormen zo'n 12%-20% van de cacaoboon en zijn dus een groot onderdeel van het afval dat overblijft en vaak gewoon wordt weggegooid [1]. 

Super zonde, als je bedenkt wat voor gezonde voordelen de cacaoschillen hebben en hoe lekker ze zijn in een kopje thee. Met elk kopje draag jij dus bij aan de vermindering van voedselverspilling!

Cacaoschillen

Doordat cacaoschillen ook vol voedingsvezels en proteïne zitten, zijn ze ook zeer geschikt om in voedselwaren te verwerken. Wetenschappers hebben reeds onderzoek gedaan met het verwerken van cacaoschillen in brood, muffins en koekjes, waar de cacaoschillen als vervanger van cacao poeder of cacao boter kunnen worden gezien. Ook wordt er nog veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om cacaoschillen in chocolade producten te verwerken, waardoor de chocolade fabrieken niet meer de schillen hoeven weg te gooien, maar de hele bonen die ze geleverd krijgen kunnen gebruiken. Dit scheelt enorm in afval, maar ook in kosten voor de chocolade producent. 

Als cacaoschillen in zoveel verschillende producten te verwerken zijn en zo gezond zijn, waarom wordt wordt dit dan niet al grootschalig gedaan? Het grootste probleem met cacaoschillen is dat ze ongewenste componenten kunnen bevatten die er eerst uitgehaald zullen moeten worden, zoals zware metalen, schimmels en micro-organismen. Het is voor sommige van deze componenten erg lastig om ze uit de cacaoschillen te halen en er wordt momenteel nog volop onderzoek gedaan naar wat hier de beste manieren voor zijn [1].

Onze cacaoschillen zijn uiteraard getest op deze componenten en hebben een certificaat dat de schillen veilig als voedselproduct kunnen worden gebruikt.

Cacao sap

De cacaoboon, bestaande uit cacao nibs en cacao schillen, zou dus in zijn geheel gebruikt kunnen worden. Maar ook de cacaovrucht, wat om de cacaoboon heen zit is waardevol! Hier komt namelijk een heerlijke zoete sap uit, wat je het meest doet denken aan een combi van peer, appel en lychee. Door alleen wat water toe te voegen wordt het sapje vloeibaar genoeg om in flesjes te verkopen, wat steeds meer bedrijfjes doen! [2]

Cacaovrucht

Nestlé gaat een stapje verder en heeft onlangs een chocolade reep uitgebracht die volledig gemaakt is van de cacaovrucht. De cacaopulp (het vruchtvlees) wordt gebruikt om de reep op een natuurlijk wijze te zoeten, verder wordt er helemaal niks toegevoegd! Op deze manier wordt de cacaovrucht optimaal gebruikt, wordt er dus minder verspild en verhogen de boeren hun inkomsten door ook de pulp te verhandelen. De chocolade reep heeft de herkenbare smaak van pure chocola, met een natuurlijke fruitige smaak van de cacaopulp. [3]

 

[1] Barišić, V., Jozinović, A., Flanjak, I., Šubarić, D., Babić, J., Miličević, B., Doko, K.,and Ačkar, D. (2020) Difficulties with Use of Cocoa Bean Shell in Food Production and High Voltage Electrical Discharge as a Possible Solutions. Sustainability Review. 12, 2-11.

[2] DeChocoproef, www.chocoproef.nl (2021)

[3] Nestlé. NIEUW NESTLÉ L’ATELIER INCOA chocolade | Nestlé Chocolade (nestle-chocolade.nl) (2021)


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.